De geheimen van het

Muizen vangen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Heb je last van muizen in huis? Dan is het zaak om daar snel bij te zijn. Muizen knagen aan alles wat los en vast zit, oud papier in de schuur of zelfs je nieuwe meubilair. Daarbij laten ze overal uitwerpselen achter en kunnen ze je eten besmetten. Grote kans dat de muis die je ziet ook nog een vrouwtje is en heb je binnen de kortste keren last van een heuse muizenplaag! Daarom is het NU tijd om daar wat aan te doen!

Maar hoe pak je dit nou het beste aan? 
Om dit te kunnen beantwoorden moeten we ons eerst wat meer verdiepen in de muis.
Een jager moet immers zijn prooi goed kennen om hem te slim af te zijn.

De muis

In Nederland en België komen 13 soorten muizen voor. Het woord muis functioneert als een verzamelnaam voor deze soorten. De meest voorkomende muis in de stad is de huismuis (Mus musculus). De muis is, na de mens, het meest voorkomende zoogdier op de wereld. Woon je vlakbij een bos dan zul je vaker de bosmuis (Apodemus sylvaticus) tegenkomen. Ondanks de verschillende soorten muizen zorgen ze allemaal voor dezelfde overlast. Muizen leven graag in de nabijheid van ons. Dit komt door onze comfortabele huizen en de aanwezigheid van voedsel. Ze knagen aan je meubels, kartonnen dozen, kleding en voedselverpakkingen. Ze komen door de kleinste gaatjes heen en laten overal hun behoeftes achter. Kortom onhygiënisch en kans op ziektes. Muizen kunnen onder andere; Salmonella, Hantavirussen en Leptospirose overbrengen. Direct bestrijden dus!

Leefwijze van een muis

Om ze goed te kunnen bestrijden is het handig om wat te weten over de leefwijze van de muis. De meeste muizen zijn echte alleseters, en zeker de huismuizen. Ze hebben een voorkeur voor granen, zaden, noten, wortelen, insecten, larven en wormen. Maar kunnen bij gebrek hieraan ook overleven op papier, zeep of zelfs lijmresten. Het liefst eten ze eiwitrijk of vet voedsel. Per dag eten ze zo’n 3,5 gram voedsel. Ze zijn voornamelijk ’s nachts actief wanneer het lekker rustig is. Ze maken hun nesten op een beschutte plek in en om het huis en vullen die met versnippert materiaal zoals: papier, hout, kleding, gras, hooi of zelfs haar van huisdieren. Sommige muizen leggen zelfs voedselvoorraden aan waardoor je zelfs na een grote schoonmaak in huis nog steeds een tijd last van muizen kunt hebben. Muizen worden zelden ouder dan 18 maanden en zijn daarom ook snel geslachtsrijp. Een jonge muis kan zich binnen 2 maanden voortplanten. Voortplanting kan gedurende het hele jaar en een vrouwtjes muis kan 5 tot 10 keer per jaar werpen. De draagtijd is ongeveer 19 tot 21 dagen en ze kan per worp zo’n 3 tot 12 jongen baren. Ervan uitgaan dat 1 vrouwtjes muis zich 5x per jaar voortplant en hierbij steeds minimaal 2 andere vrouwtjes muizen werpt kom je na een jaar al op 243 muizen! Het is dus van belang dat een muizenprobleem zo snel mogelijk wordt aangepakt.

De aanwezigheid van muizen herkennen

De meeste muizen zijn alleen ’s nachts actief waardoor het soms lastig is om de aanwezigheid van muizen te herkennen. Toch is het zaak om er zo snel mogelijk bij te zijn. Muizen kunnen immers veel schade en ziektes veroorzaken. Muizen zitten graag op warme plekken met veel voedsel of nestmateriaal, ze zitten dan ook graag onder kasten of het aanrecht. De aanwezigheid van muizen kun je herkennen aan: poepjes, buiksporen, urine (sterke geur) en knaagschade. Wanneer je knaagschade ontdekt ter hoogte van de plinten aan kasten is de aanwezigheid van muizen groot. Vaak komen ze via spouwmuren of langs waterleidingen en afvoerleidingen je woning of pand binnen.

Het bestrijden van muizen

Het begint altijd met 1 muis in huis. Maar voordat je die in de gaten hebt is de kans groot dat zij ook al jongen heeft. En zo kun je al gauw spreken van een muizenplaag. En om een muizenplaag in huis te bestrijden is een grondige aanpak gewenst. Als het niet grondig gebeurt dan planten ze zich sneller voort dan dat je ze weg kunt vangen. 

Loop rondom je huis en ga opzoek naar kleine openingen waar een duim in past, hier kan een muis ook doorheen. Sluit deze gaten af met plamuur en/of ijzergaas. Doe dit hetzelfde binnenshuis. De meeste muizen komen via de spouwmuren je huis in. Kijk ook goed of er geen gaten langs verwarmingsbuizen of afvoerbuizen zitten. Zoek alle gaatjes en kieren op en sluit ze goed af. Nu heb je het huis van buiten afgesloten voor muizen. Dit voorkomt dat nieuwe muizen je huis binnenkomen. Een goede voorbereiding is het halve werk. 

Nu het probleem in huis aanpakken. 

Een muizenplaag in huis bestrijden doe je het beste door eerst heel goed te lokaliseren waar deze zitten. Als je dat goed in kaart hebt kun je op die plaatsen vallen zetten. Plaats altijd meerdere vallen om zo je pakkans te vergroten. Deze vallen moet je na het zetten dagelijks controleren op vangst. Hierdoor zorg je er altijd voor dat je de pakkans zo groot mogelijk houdt en zorg je er tegelijkertijd voor dat je geen last krijgt van rottende muizen. Onze muizenvallen hebben een handig knijpmechanisme waardoor je de muizenval handig boven de afvalbak kunt inknijpen. Hierbij hoef je de muis dus nooit met de vingers aan te raken. Via de onderkant van de val kun je het aasbakje eruit halen en opnieuw vullen.

Help!! Ik heb na 2 dagen nog steeds niks gevangen

Dan is het verstandig om de vallen te verplaatsen. Muizen lopen graag via vaste wegen naar hun voedsel of slaapplaats. Dit is vaak langs wanden en muren. Zorg er ook voor dat de plek waar de muizen zitten goed schoon is (vrij van voedselresten). Wanneer je dan je vallen plaatst zal dat het enige voedselaanbod zijn waar de muis bij kan. Dit verhoogt je pakkans enorm. Doe bij het plaatsen van de vallen handschoenen aan zodat de vallen niet naar jou kunnen ruiken. 

Heb je alle muizen gevangen? 

Spoel dan de muizenvallen en de aasbakjes goed af en plaats de vallen nogmaals. Heb je na een paar dagen niks meer gevangen dan weet je echt dat ze weg zijn.

De (terug)komst van muizen voorkomen

De aanwezigheid van muizen in huis hoeft niet te betekenen dat je huis vies is. Muizen hebben immers niet veel nodig om in leven te blijven. Toch is het wel belangrijk om je huis, maar ook je tuin, goed schoon te houden. Let hierbij op de volgende punten: 

  1. Maak gaten en kieren ter dikte van een vinger dicht met plamuur en/of ijzergaas 
  2. Laat muizen niet bij je afval komen 
  3. Laat geen etensresten achter Laat geen eten op het aanrecht staan 
  4. Bewaar geen eten in kartonnen, papieren of dunne plastic verpakkingen (Zoals: bloem, spaghetti en suiker) 
  5. Bewaar deze producten in plastic containers 
  6. Maak plekken waar veel voedselresten liggen goed schoon (zoals: aanrecht en oven) 
  7. Laat oud papier niet te lang staan 
  8. Plaats vallen op de plekken waar eerder muizen zaten. Heb je na een week geen vangst, dan weet je zeker dat ze weg zijn
  9.  

Het is bijna onmogelijk om je huis hermetisch af te sluiten voor muizen. Zeker in oude (rijtjes) huizen is het moeilijk vanwege de verbonden structuur van het huis met de rest van de straat. Als je buren veel muizenoverlast hebben dan is het voor die muizen makkelijk om via de muren naar jouw huis te komen. Wanneer dit het geval is zal er gekeken moeten worden naar een gezamenlijk aanpak.